Petit-Hotel-Web CDR logo Web

Swedish Danish English German
banner

-blogg-long3

Arbetsgivaravgifter för unga

onsdag, 28 september 2016

Arbetsgivaravgifter för unga

Jag tror inte allmänheten förstår hur stora skillnader det är mellan de nedsatta arbetsgivaravgifterna som tidigare gällde för ungdomar och de som den nya socialdemokratiska regeringen beslutat.

För oss innebär den rödgröna regeringens politik merkostnader på mer än 40.000 kronor per månad. Vi har ju under den borgerliga regeringen satsat på att anställa ungdomar eftersom arbetsgivaravgiften varit lägre för ungdomar. Fördelen för ungdomarna har varit att de har kommit in på arbetsmarknaden tidigare och därmed fått möjligheter att tidigare komma vidare i sina karriärer. Alternativet är ofta att gå arbetslös i många år och hamna i utanförskap.

Prioriteten och moroten att ge ungdomar chansen finns inte längre. Det incitament som vi arbetsgivare hade för att prioritera ungdomar är borta. 40 papp i månaden är en 1/2 miljon om året i ökade kostnader bara för vårt lilla hotell i Osby. Med tanke på att förra årets vinst var aningen större än så går vi inte back eller gör konkurs p.g.a. detta beslut. Men vinsten raderas nästan.

Tyvärr måste vi höja priserna för vi vill inte leva på gränsen. Lunchen höjdes från 85 till 90 kronor efter semestern i år. Vi kommer även i framtiden att försöka vara konkurrenskraftiga och attraktiva. Men verkligheten innebär att vi måste ha större intjäning p.g.a. de nya reglerna från den nya regeringen.

Jag funderar ganska mycket på hur man skall få ungdomar attraktivare på arbetsmarknaden. Vi vill jättegärna anställa ungdomar. Vi vill verkligen gärna ge dem chansen. Vi brinner t.o.m. för det. Men samtidigt måste vi se till ekonomin i första hand. Erfarna vuxna presterar helt enkelt mera än ungdomar, rent generellt, även om det klart finns undantag.

Porchetta med tomatsås, rostad potatis & parmesancreme

söndag, 25 september 2016

Porchetta med tomatsås, rostad potatis & parmesancreme

Det var dagens lunch i fredags på vår restaurang. Det är inte utan att man blir bortskämd. Så saftig, så gott kryddad och så det knapriga i svålen.

Fläsksidan beläggs med kryddorna och rullas ihop som en rulltårta. Sedan bakas Porchettan i ugn många timmar i svag temperatur.

Till skillnad från om det hade varit nattbakad fläskstek som dagens så blev det inte riktigt lika många lunchgäster när dagens var Porchetta. Kanske man inte riktigt vet vad det är?

Det var vansinnigt gott. Det blir inte lätt att finna helgmat som slår dagens lunch på E&E restaurangen, Stora Hotellet i Osby, en vanlig fredag i slutet av september.

Jag är stolt över Stora Hotellet i Osby

fredag, 05 augusti 2016

Jag är stolt över Stora Hotellet i Osby

När min bror Billy och jag beslutade oss för att köpa hotellet och renovera det så var inte tanken att bedriva hotell- och restaurang rörelse.

Nu blev det så och det har jag inte ångrat. Tvärtom så har vi lyckats få fantastiska medarbetare som jag tycker att jag har ett mycket bra förhållande med. De tycker kanske att jag är en gammal stofil, men då är de i vart fall så väluppfostrade att de visar det inte.

Ibland händer det att medarbetare lämnar skeppet. Av familjeskäl eller för att man inte kan jobba kvällar längre utan behöver ett jobb på dagtid. Det hände sig härförleden när en av våra kockar Jesper lämnade oss för ett jobb med bättre arbetstider.

När man jobbat ihop och blivit vänner så är det alltid en viss saknad när sådant händer. Men sådant är livet. Jesper önskas all lycka i sitt nya jobb. Hans speciella intresse för vilt, jakt och rustika saker kommer vi att sakna.

Som ersättare har vi värvat en annan stjärna på kockhimlen. Vår egen stjärnkock Justus får nu sällskap av en kär gammal kollega till honom som heter Dennis. Dennis jobbade senast på Åhus Gästis men har också jobbat på Tomarps Gård liksom Justus. Att Dennis gillar att laga mat märks bl.a. i de konstnärliga uppläggningarna som är hans signum.

Och så har vi fått en jättekär gammal bekant tillbaka i servisen när Ronja nu kom tillbaka från en sejour, också i Åhus. Ronja är proffs!

När proffs som Ronja kommer tillbaka så kan man konstatera sanningen i att ett vinnande lag lockar vinnande spelare.

Medarbetarna på Stora Hotellet gör mig otroligt stolt!

torsdag, 14 april 2016

Medarbetarna på Stora Hotellet gör mig otroligt stolt!

I lördags hade vi en Dinér Amical för Skåne Baillaget i Chaine de Rotisseur. Det serverades en 5 rätters meny med utvalda viner. Succén var stor. Samtliga berömde Stora Hotellet för en mycket väl genomförd måltid. Maten var utsökt, vinerna väl utvalda och serveringen var på topp. Skriftliga hälsningar från gästerna sedan de kommit hem och smält intrycken värmde.

Rätterna presenterades proffsigt. Både Justus och Jesper var i köket.

Det är fantastiskt trevligt att få vara ägare och chef för ett så oerhört proffsigt team! Tack till Er alla!

Det finns inget tråkigare än att säga att vi är fullbokade

onsdag, 02 mars 2016

Det finns inget tråkigare än att säga att vi är fullbokade

Jag lovar, det finns inget som är så deprimerande för oss som att behöva tala om att hotellet är fullbelagt. Och detta händer alltför ofta i början på veckorna, måndag/tisdag/onsdag. Torsdag/fredag/lördag/söndag har vi oftast massor av rum lediga. Vi förstår om det inte är just dessa dagar som Ni prioriterar att resa. Men om det skulle vara så att besöket i Osby kan läggas på en torsdag eller fredag så finns det oftast rum. Av denna anledningen kände vi förra hösten att nu finns efterfrågan och vi har råd att renovera resterande möjliga hotellrum. Under senvåren får vi därför 7 rum till att hyra ut. Det skall verkligen bli skönt. Dessa rummen behövs i detta läget. IKEAs värdshus bygger visserligen till 150 rum. Men vi bedömer att vi ändå kommer att vara intressanta med våra 40 rum, även efter IKEAs utbyggnad. Det personliga bemötandet och vår restaurang håller en annan typ av standard som uppskattas av många.

Detta skrivet som lite information om bokningsläget. Det finns ju också veckor då det är ganska lite resande. Om Du besöker Osby ofta och regelbundet, boka hellre i god tid och avboka om nöden så kräver. Våra gäster är naturligtvis ALLA hjärtligt välkomna ALLTID!

White Guide 2016

söndag, 07 februari 2016

White Guide 2016

Jag läste nyligen vilka restauranger som kommer med i White Guide 2016 och konstaterar med en viss besvikelse att man ännu inte upptäckt vilken bra restaurang vi har här i Osby.

Jag måste väl ha tålamod, förstå och acceptera eftersom vi inte varit igång mer än 2 år och 10 månader? Kvaliteten i kök och servering var från dag ett på en hög nivå. Vi satte målet högt.

Lunchen är och förblir tallriks servering. Kvällsmenyn är varierad och ändras ständigt. På vår restaurang kommer gästen aldrig att se samma meny år efter år. Vinkällaren kommer vi bygga ut med många spännande drycker.

Många restauranger tvingas idag leva med att restaurangfolk ofta byter anställningar och jobb. Jag har en känsla av att vår restaurang istället har medarbetare som tillsammans med oss som ägare har rotat sig i bygden. Och som har både lust, kunnande och vilja att utveckla restaurangen till ett ställe som verkligen är värt en omväg.

En mat- & vinresa i Sydafrika

söndag, 31 januari 2016

En mat- & vinresa i Sydafrika

Jag och Marie är i Sydafrika när detta skrivs. Vi skall resa hem imorgon efter en intensiv vecka med besök på vingårdar och restauranger.

Bakgrunden till detta är att vi våren 2014 hade ett gästspel i köket av sydafrikas kanske mest kända kock Gart Stroebel. Gart deltog i Bocuse D'Or 2007 och ligger som konsult bakom många av de sydafrikanska vingårdarnas restaurangetableringar.

Det var en succékväll och fullsatt på Stora Hotellet i Osby vid Garts gästspel i vårt kök. Vi hade eftersnack med Gart och hans fru Wendy senare på kvällen och det bestämdes att de skulle komma med ett förslag på en rundresa en vecka i området runt Cape Town.

Och nu är vi nästan igenom. Vi har fått se ett fantastiskt vackert land med underbara naturscenerier. Varje dag besökte vi både stora och små vingårdar med otroligt hög kvalitet. Lunch- och middags- restauranger i allra högsta klass hade Gart valt ut till oss. Det blir nästan för mycket av det goda.

Några av dessa viner kommer vi ganska säkert att kunna erbjuda på Stora Hotellet framöver. Och naturligtvis snappar man upp lite tips här och lite där.

Italiensk afton med Castello di Roncad

söndag, 01 november 2015

Två fantastiska kvällar på Stora Hotellet. Italiensk afton med Castello di Roncade har blivit en höstsuccé så stor att vi fick anordna den två kvällar i sträck i år. Både fredagn den 30:e och lördag den 31:e oktober.

Peronlligen upplevde jag en mycket trevlig fredagkväll där jag träffade folk man inte sett på länge och goda vänner man känner utan och innan. Man minglar, äter god mat och dricker gott vin vilket är själva konceptet med kvällarna.

Vinslottet Castello di Roncade och baron Vincenzo Ciani Basseti hälsar alla välkomna till sitt vinslott lite norr om Venedig. Vinerna under kvällen kom från detta slottet. Man är också välkommen att bo på vingården i Italien typ B&B. Och naturligtvis köpa med sig vin hem till Sverige.

Castello di Roncade är ett utmärkt ställe att besöka på sin italiensemester. Och kommer man från Osby är man en speciellt välkommen gäst där!

En lyckad kulinarisk kväll!

måndag, 24 augusti 2015

Torsdag kväll hade restaurangen 40-talet gäster. Justus hade komponerat en 6-rätters meny som med Jespers hjälp serverades på ett närmast perfekt sätt. Temat var vin till maten.

Av det skälet serverades 2x förrätter med samma vin, 2x varmrätter med samma vin och 2 olika desserter med samma vin.

Den första förrätten, varmrätten och desserten styrde vinvalet. T.ex.

Ankleverterrin med ett Riesling från Mosel med lite sötma.

Nästa förrätt var en gubbröra där ansjovis ersatts av matjesill, löken var lätt karamelliserad och till mångas förvåning var just denna Riesling ett utmärkt vinval även till denna rätten där annars dryckesvalet för de flesta hade varit snaps och öl.

Den första varmrätten var njurtapp (slaktarbiff), en mycket mör del av oxen. Vinet var ett typiskt vinval för en sådan rätt, Valpolicella Ripasso.

Andra varmrätten var stekt kolja med tärningar av rökt fläsk på en potatispuré som jag knappt minns alla ingredienserna till. Och samma Valpolicella Ripasso var som gjort för även den rätten.

Första desserten blev en "apfelstrudel" med vaniljsås som ackompanjerades av ett dessertvin från Frankrike, gjort på Eau de Vie och lite bubblande. Ett vin som också var alldeles utmärkt till den ost som avslutade måltiden (ingen måltid utan ost).

Rebecka Brink presenterade alltsammans på ett proffsigt sätt. Strax innan allt började sade hon till mig att hon hade fjärilar i magen. Det behövde hon inte ha men samtidigt är det väl lite förståeligt när man lagt ned stort arbete på planeringen och står där inför alla gäster och allt skall fungera. Det fungerar nog så hos de flesta som bryr sig om att göra bra ifrån sig.

Ännu en lyckad kväll på Stora Hotellet i Osby. Tack Rebecka, Tack Justus och Jesper och Tack till Anna och Molly som alla bidrog till att kvällen blev ett nytt kulinariskt minne.

Dessa viner drack vi till:

ÜRZIGER WÜRZGARTEN SPÄTLESE
Ursprung: Mosel, Tyskland
Producent: C. H. Berres
Druva: 100% Riesling, var av >30% bortrytiserade druvor
Förslutning: Naturkork

CICILIO VALPOLICELLA SUPERIORE RIPASSO ­13
Ursprung: DOC Valpolicella, Veneto, Italien
Producent: Az. Agr. Aldo Degani
Druvor: 50% Corvina, 40% Rondinella,10 % övriga
Förslutning: Naturkork

RAISIGNAC
Ursprung: Éraville, Cognac, Frankrike
Producent: Jean­Luc Pasquet
Druvor: Ugni Blanc och Montils
Försluting: Naturkork

Sommar på E&E 2015

måndag, 17 augusti 2015

Det har varit en mager sommar! Något färre besökare än förra året och så har vi ju haft stängt i 2 veckor. Förlåt!!!

Stora Hotellet i Osby hade stängt 2 veckor nu i juli. Det var nödvändigt att renovera golven i kök och disk för att underlätta städningen. Jag gillade inte att stänga i 2 veckor samtidigt som jag förstår att vi inte kan hålla uppe service och kvalitet om inte köket är helt tillgängligt.

Det är vårt absoluta mål att Stora Hotellet skall vara öppet. Även i juli!! Helst alla dagar. Undantaget är ännu så länge söndagar. Men man skall aldrig säga aldrig. Jag tycker t.ex. inte det är o.k. att Osby saknar en lunchkrog lördagar och söndagar då Brio Lekoseum har öppet. Det är dålig reklam för Osby om man inte ens kan äta lunch med familjen för att det är lördag eller söndag.

Kära Solveig (ansvarig för Lekoseum), nästa år får vi snackas vid om detta. Jag skall göra vad jag kan för att vi skall hjälpa till att ha öppet de dagar då andra stänger. Besökare i Osby skall inte mötas av stängda dörrar.

För övrigt har sommaren varit som vanligt. Man går hela dagen och tror att det blir nästan inga rum uthyrda, men framåt kvällen har det dykt upp turister och plötsligt är det både liv och rörelse på hotellet.

Krogkvällarna har kommit igång redan. Denna veckan lär temperaturen tillåta att vi sitter ute till sent på kvällen. Det har inte varit mycket av det denna sommaren.

Vi ses på Hotellet!

Förlåt, men vi öppnar igen på onsdag 22/7

onsdag, 22 juli 2015

Förlåt kära gäster! Förlåt turister på besök i Osby! Men det var nödvändigt att stänga restaurangen i 2 veckor för att renovera golvet i köket och diskrummet. De var alltför svårstädade och måste bara göras om.

Vår policy är att ha öppet på sommaren när turister kommer hit och som ett ställe, en krog vi bybor kan frekventera för att slippa laga mat hemma, äta gott, träffa vänner och ta ett glas med.

Nu öppnar vi igen efter ett kort uppehåll med ny meny. Välkomna! Vi ses på Stora Hotellet!

Äntligen är det vår!!

måndag, 11 maj 2015

Äntligen är det vår!!

Äntligen är det vår!! Allt blir grönare och de flesta blir gladare. Det är säsong för grillning och utemöbler. Plantskolor och växtbutiker har högsäsong. Här på hotellet har vi redan haft sparris premiär.

Någon enstaka restaurang gäst har redan invigt innergården, visserligen i dunjacka och huttrande. Men våren är kommen och därmed alla primörer.

Sista helgen i april hade vi Garth Stroebel som gästkock. Garth är känd från Bocuse d'Or och en av sydafrikas mest kända kökschefer. Det blev en synnerligen lyckad afton.

Munskänkarna träffas i vår restaurang för vinprovning och en gemensam måltid en gång i månaden. Det är mycket inspirerande. Vår duktiga personal får chansen att komponera och visa upp sina kunskaper. Senast hade Justus komponerat en "kalasmeny" som överraskade oss alla på ett mycket positivt sätt.

Nu ser vi fram mot en fin sommar med många sköna utekvällar. Både hemma och på restaurangens innergård som vi dekorerar med mera grönt inför denna säsongen.

Julfest för personalen

fredag, 23 januari 2015

När man under en månad före jul har serverat så många julbord som vår personal gjort så kan man ju föreställa sig att man inte själv är så pigg på att ha julfest med julbord! Eller hur! Vi började därför en trevlig tradition förra året med att besöka en bra restaurang och övernatta på ett bra hotell. Förra året var vi på Nimb i Köpenhamn. Där tyckte vi helt ärligt inte vi hade så mycket att lära. Jag är medveten om att det kan låta kaxigt när man kommer från lilla Osby men så var det.

I år bokade vi in hela personalen på Hotell Pigalle i Göteborg. Jättehäftigt hotell koncept och mycket trevlig personal i bar och reception. Liksom hos oss så checkar man in baren. På kvällen besökte vi Restaurang Koka som blivit utsedd till årets krog. Vi åt oss igenom deras 7-rätters mat- och vinmenyn. Sannerligen en mycket positiv upplevelse för oss allihop. Men så kostade det också. Tänk om man kunde fått ut sådana priser i Osby?

Tillbaka i Osby och verkligheten så har vi tagit till oss idéer och intryck som förhoppningsvis kommer att göra oss ännu lite bättre 2015. Så att vi får våra gäster att ännu mera uppskatta boende och mat- och dryckesupplevelserna som vi kan erbjuda på Stora Hotellet i Osby.

/Bo Ekstrand

Nyårs supé för avhämtning

onsdag, 07 januari 2015

Nyårs supé för avhämtning

Nyårsafton 2014 var första året vi försökte oss på att ta beställningar på nyårs supé för avhämtning. Det blev en framgång och många av kunderna har framfört till oss att de var mycket nöjda. Vi återkommer vid nästa nyår med samma koncept.

Visst är livet underbart!

torsdag, 27 november 2014

Jag är farfar och det är en viktigare syssla än något annat när man kommit upp i min ålder. I tisdags hämtade jag mina barnbarn på skola och dagis (pojke 2,5 år och flicka 7 år). Vi noterade att pojken var nyklippt varvid diskussionen i bilen kom att handla om vem som hade klippt honom. Det kom en massa förslag på frisörsalonger och storasyster och jag försökte tillsammans få ur honom vilken av alla frisörerna som hade klippt honom. Till slut frågade storasyster lite irriterat: "men var har Du klippt Dig". Svaret kom blixtsnabbt från 2,5 åringen: "I håret". Jag höll på att köra i diket.

Det kommer mig osökt att tänka på en annan liten härlig historia. Jag har alltid vurmat för bilar och haft en hobbybil, Porsche, sedan 70-talet. Det är en cabriolet och barnbarnen älskar att åka i den. En söndag kväll när farfar efter en utflykt i Porschen nyss avlämnat barnbarnet, då 5 år, till pappa kommer frågan vid kvällsmaten : "pappa, kan inte Du köpa en sådan Porsche som farfar har?". Min son, som är en klokare man än far sin, svarar: " nä Du, sådana bilar sticker så i folks ögon". Varvid 5 åringen med fortfarande starkt minne från bilturen svarar: "det stack inte i mina ögon".


Stora Hotellet Osby | Västra järnvägsgatan 17 | 283 31 Osby | 0479-318 30 | Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. | Sitemap