Petit-Hotel-Web CDR logo Web

Swedish Danish English German
banner

-blogg-long3

Petit Hotel och Stora Hotellet i Osby

torsdag, 13 november 2014

Petit Hotel och Stora Hotellet i Osby

Det kan synas vara en paradox men faktum är att hotellkedjan Petit Hotel är den fria samarbetskedja av hotell och restauranger som vi för närvarande tycker mest om.

Petit marknadsför sig gemensamt som "de små hotellen med de stora köken". Det tycker jag stämmer väldigt bra in på vårt hotell trots vårt ambitiösa namn Stora Hotellet Osby.

Med 33 rum är vårt hotell som hotell betraktat inte så litet. Men Osby är en liten ort och vi känner oss i den stora världen små.

Petit Hotel är en svensk/finsk hotellkedja med internationell anknytning genom samarbete med den tyska kedjan Ringhotels, den danska Small Danish Hotels och Schick Hotels i Wien. Kedjan har tidigare 50 st hotell som medlemmar i Sverige och Finland. Inkluderande tyska, danska och österrikiska hotell så är det nästan 296 hotell som samarbetar.

Skälet till samarbetet är dels att vi via kedjan kan kvalitets certifiera oss, att vi kommer med i ett lojalitetsprogram som förhoppningsvis ger oss flera gäster och att vi blir bättre på att marknadsföra oss.

Genom Petit Hotel kedjans betoning på "de stora köken" så lyfter vi också fram vår redan omtalade och omtyckta restaurang och dess personal. För vi är just detta, ett litet hotell med betoning på ett stort kök.

Halvårsbokslut 2014

onsdag, 16 juli 2014

Halvårsbokslut 2014

Året har inneburit 19% mer i intäkter jämfört med 2013. Det är skillnaden mellan förlust och vinst. Vi är mycket tacksamma för den respons som så många människor ger vår satsning. 2014 kan bli första året då vår satsning ger lite tillbaka.

Luncherna har ökat så att de nästan går plus minus noll. Kvällsrestaurangen är riktigt bra. Tillsammans ger restaurangen oss lönsamhet. Det kan inte nog poängteras hur viktiga medarbetarna är i denna utvecklingen. I tillägg till detta kommer hotellverksamheten som kräver mindre personal och därför ger ett överskott. Tack var duktiga medarbetare även där.

Osby är en liten ort, men inte mindre än att vi bör kunna ha ett aktivt och bra hotell här. Den som tror att det är en lätt match att driva hotell och restaurang i Osby förstår inte företagsamhet och ekonomi. Det är absolut inte någon lätt match att driva hotell på en så liten ort som Osby är. Det är därför det inte finns så stort utbud om någon undrade.

Vi har nu investerat i 33 nyrenoverade rum och ökar successivt beläggningen på hotellet. Ett landsortshotell som vårt når inte några höga beläggningssiffror. Vi skulle vara jättenöjda om vi nådde 40 %. En skrattretande siffra för hotellen i våra större städer som stoltserar med 80-90% beläggning.

Nu hade vi förstås aldrig räknat med att nå storstadssiffror. Vi är nöjda med den utveckling vi haft och ser fram mot ännu lite bättre resultat nästa år.

Belöningen är att vi har lyckats förse Osby med det hotell som man under årtionden inte haft. Ett näringsställe för både lunch och fine dining. Ett hotell med rum som vi inte behöver skämmas för. Den största belöningen är alla ryggdunkningar från Er som tycker att vi gjort en bra insats för Osby.

Vi kommer att fortsätta på den inslagna vägen. Ibland gör vi misstag, men oftare gör vi det bra. Det bekräftar våra gäster. Ha inte överseende med våra misstag, berätta för oss när Ni inte är helt nöjda. Och berätta för Era vänner när Ni är nöjda och vill rekommendera oss.

Stora Hotellet i Osby är verkligen på G. Det finns planer på vidare utbyggnad. När Calcio akademins elevboende är klart.

DUBBELSTÖTEN ... som jag ser på saken

fredag, 23 maj 2014

Det är tveklöst så att om skillnaden mellan att laga mat hemma och att gå på restaurang (både lunchrestauranger och kvällsrestauranger) blir alltför stor så äter folk hemma. Socialdemokraterna vill höja momsen på mat som serveras så att den blir dyrare än mat som hämtas och bärs hem. Man vill ha högre moms på serverad mat än på hämtad mat.

Är det rättvist? Det finns naturligtvis människor som anser att de som ändå har råd att gå ut och äta borde betala högre moms. Det handlar då mer om avundsjuka och oförståelse för hela restaurangbranschen och dess existens. Och knappast om att värna den sysselsättning som restaurangbranschen genererar.

De som har lite större insikt än så i hur ett samhälle och ekonomin i samhället fungerar förstår att högre moms på mat som serveras också innebär färre arbetstillfällen. Färre har råd att gå ut och äta. Och då blir det automatiskt också färre människor i arbete.

Om socialdemokraterna får igenom en höjd s.k. krogmoms (= högre moms på mat som serveras än den som hämtas och äts hemma) så innebär detta att en lunch som idag kostar 85 kr härefter kommer att kosta 95 kronor. Detta kommer att innebära att färre äter lunch ute. Färre gäster och därmed också färre arbetstillfällen.

Bosse

På resande fot

fredag, 17 januari 2014

I skrivande stund är jag och Marie på resa i Europa. Vi älskar att bila i Europa. Jag skriver denna bloggen ifrån Hotell Jägerhof i Potsdam. Vi tar just nu några dagar på oss att åka ned till Österrike för att testa snön i skidbackarna. Denna gången med skidhjälm har jag lovat barn och barnbarn.

3x övernattningar på vägen ned. Marie och jag drar ut på resan så att vi hinner besöka städer och platser i Tyskland på vägen. Själva resan ned är ett mål i sig. Vi äter och dricker gott, bor bra, upptäcker platser av intresse (och det finns det tillräckligt många för att jag i mitt liv inte skall hinna med alla).

Vi kan naturligtvis inte undgå att jämföra med vår egen restaurang och vårt hotell i lilla Osby. Vi konstaterar att vi verkligen inte behöver skämmas. Naturligtvis finns det stjärnkrogar som är några strå vassare. Vi var på Alberto K i Köpenhamn i går kväll. Och tänkte besöka en stjärnkrog i München i morgon.

Men helt ärligt, köket på Stora Hotellet i Osby håller mycket hög klass jämfört med vad vi ofta upplever på våra resor. Och jag lovar, vi uppsöker inte billiga restauranger eller hotell. Vid min ålder så kan man säga att ekonomin är på det torra och det finns ingen anledning att ta med sig något i graven. Så vi kostar på oss.

Vi tar också med oss idéer hem från våra resor. Mat, dryck och hotellbranschen är verkligen mångfacetterad. Man har alltid mer att lära, nya infallsvinklar, nya rätter, etc.. Det är mycket trevligt att se våra idéer förverkligas tillsammans med våra medarbetare och Deras idéer. Det resulterar i ständigt ökat antal gäster. Kurvan är fortsatt klart uppåtgående.

vänligen 
Bosse

JULEN ÄR SLUT! NYÅRET ÄR FIRAT!

tisdag, 07 januari 2014

Knut åker julen ut! Redan måndag kväll den 6:e januari (Trettondagen) drar vi igång restaurangen. Julmaten är slut, nu satsar vi på en helt ny meny. Jag har hört någon enstaka kommentar om att vi inte varit öppna i mellandagarna och på helgdagarna. Ingen kritik men kanske från en potentiell gäst om det varit öppet.

Det är inte lätt att veta vad som är rätt. Man skall ha öppet då folk vill gå ut och äta. Hjälp oss gärna med Era tankar om hur Ni vill att det skall vara öppet. Vi vill gärna veta hur Ni tänker. Hade Ni velat gå på restaurang i mellandagarna? Vilka dagar är absolut inte restaurangdagar, utöver julafton och juldagen. Nyårsafton är inte heller en restaurangdag för Stora Hotellet i Osby eftersom vi inte har de stora festliga lokalerna. Men kanske är söndagar intressant för tillräckligt många?

Senaste helgen var vi med hela personalen i Köpenhamn på personalfest. För att ha trevligt och äta gott. Men även för att studera restaurang- och hotellbranschen i storstaden. Vi valde ett bra ställe. Besöket där stärkte oss och vår självkänsla. Maten var ganska o.k. men servicen var under all kritik jämfört med vad vi erbjuder i Osby. På Stora Hotellet i Osby erbjuder vi mycket bättre service, bättre mat och mycket finare rum än vi upplevde i Köpenhamn. Till klart lägre priser.

Hur får vi ut det budskapet? Man kan mötas på Stora Hotellet i Osby. Alldeles vid järnvägen. En av de bättre krogarna. Nyrenoverade och fräscha rum. Hyfsade priser. Istället för pulsen om hörnet erbjuder vi lugn och ro!

Mitt företag, EKSTRANDS Dörrar & Fönster, har en säljkonferens nu den 9:e januari och har beslutat lägga evenemanget i Osby. Naturligtvis kan många tycka, man är ju sig själv närmast. Men man får inte bli hemmablind och bara lägga det här för att vi äger hotellet. Gör vi det så kan det slå tillbaka mot våra fönster och dörrar. Vi lägger det i Osby för att Stora Hotellet erbjuder bäst balans när det gäller kommunikation, pris, gourmet restaurangen och den höga klassen på rummen. Det kommer att stärka varumärket Ekstrands Dörrar & Fönster också.

Nu är det snart jul igen!

onsdag, 18 december 2013

Nu är det snart jul igen!

Tack alla restaurang gäster som ätit julbord på Stora Hotellet. Jag var personligen inte nöjd med julbordet första helgen innan julskyltningen. Men härefter har mitt betyg varit MVG. Jag besökte mellansverige i veckan där jag åt julbord som kostade 498 kronor. Det var helt o.k. men inte i klass med det som Jesper och Justus serverar i vår restaurang. Tack för det!

Vår reklam "ge bort något gott" som syftar till att ge ett presentkort i vår restaurang har givit bra respons. Vi kommer även i framtiden att servera "något gott". Avsikten med hela vår restaurang satsning är att vi skall erbjuda något utöver det vanliga. De flesta lagar ju redan god mat hemma och frågar sig säkert varför man skall gå ut och betala dyrare för att äta borta. För det kommer ju alltid att vara dyrare att äta på restaurang än att äta hemma. Någon måste få betalt för att tillaga maten och servera den på restaurangen. 

Det finns många goda skäl att gå på restaurang.
- Proffsig servering som gör det extra festligt att äta på restaurang (kanske när man firar något eller vill vara lite högtidlig eller bra skämma bort sig själv)
- Proffessionella kockar (som Jesper och Justus på Stora Hotellets Restaurang här i Osby)
- God kvalitetsmat på lokala råvaror
- Kunnig rådgivning vad gäller lämplig dryck.

Om inte restaurangen kan leva upp till detta så är det så klart inte värt pengarna att gå på restaurang.

Vi får mycket beröm för smak och kvalitet. Tack alla Restaurang- och Hotellgäster! Skulle Ni någon gång ha något att anmärka på så vill vi höra det också. Man kan fortsatt alltid förbättra. Kritik är det som snabbast kan leda till förbättringar.

Ett julbord vi inte skäms för!

måndag, 02 december 2013

Ett julbord vi inte skäms för!

Jag var på hotellets restaurang två fredagar i rad för att äta julbord. Synpunkter på vad som skall vara på ett julbord kan vara väldigt individuella. Alla har garanterat inte samma smak och önskemål som jag har. Jag är gourmand och synnerligen kräsen. Jag accepterar inte köpta fabriksrätter. Det kan finnas något undantag men som regel blir det inte bra. Första helgen var jag inte supernöjd med julbordet. Nu är jag synnerligen nöjd efter att ha provat julbordet igen fredagen den 29.11.

Även om julbordet är mycket bra, bland de bästa jag ätit så kan man ha synpunkter. Men mina synpunkter nu handlar om att man kan "downsiza" lite. 6 sorters sill är för mig 2 sorter för mycket. Lax på 3 sätt är 1 sort för mycket. Men bättre så än för litet att välja på. Allt var mycket smakfullt. Det absolut bästa var revbensspjällen, brunkålen, rödkålen och janssons. Hemgjort och t.o.m. bättre än om vi själva skulle fixat det i vårt kök i Gunnänga. Julölen från Två Bryggare är bättre än bäst. Inte för mörk, inte för söt.

Väl avstämd bäska. Det enda problemet med ett riktigt bra julbord är att man gärna tar till sig lite för mycket. Men det är väl det som är meningen med ett julbord?? Banta får vi göra efter jul!

Jesper och Justus är att gratulera! Våra kockar har lyckats igen! Jag hoppas många osbybor får chansen att prova julbordet. För så skall ett julbord vara enligt min åsikt. Ett julbord vi är stolta över. Ett julbord vi inte skäms för! Valuta för pengarna!

Fredagen den 6.12 skall vi äta Stora Hotellets julbord på Ekstrands Dörrar & Fönster AB. Hotellet serverar julbordet till Ekstrands medarbetare i dörr- och fönsterutställningen. Jag ser fram emot det. Mot maten och smakerna igen. Och ärligt talat, hur ofta har Ni längtat till ett och samma julbord en gång till före jul?

Äntligen!

måndag, 04 november 2013

Äntligen!

Utbyggnaden av vår restaurang i form av en vinterträdgård blev besiktigad och godkänd i fredags! Nu väntar vi bara på alkoholtillstånd även på denna delen. Sedan har vi nått målet. Restaurangen rymmer nu med vintergrädgården över 80 sittande gäster. 92 om vi inkluderar baren. Det ger oss större möjlgheter att ha events / uppträdanden / live musik med mera. Äntligen!

Vår restaurering av Stora Hotellet i Osby skrider fram steg för steg. 34 nyrenoverade rum. 4 konferensrum. Ny restaurangdel! Det är inga små förändringar som sker. Vi gör ju detta helt med privata medel så vi kan inte anlita de stora byggföretagen. Därför tar det lite längre tid. Å andra sidan blir det personligt och så himla mycket bättre. Stora Hotellet i Osby är bra nu, men det skall bli ännu bättre. Hur mycket bättre beror på vilken respons vi får från restaurang- och hotellgäster.

Visa att Osby är speciellt! Välkommen till utbyggda och nyrenoverade Stora Hotellet med Restaurang i Osby!

@storahotelletosby på Instagram!

Häng med i vad som händer på E&E hotell & restaurang! torsdag, 26 september 2013

@storahotelletosby på Instagram!

Ni har väl inte missat att E&E Stora Hotellet finns på instagram? Där delar vi med oss av dagens luncher, veckans drinkar, smarriga nya rätter, roligheter som händer, evenemang och musiktillställningar! Häng med i svängen! :D

Här finner Ni E&E Stora Hotellets instagram bilder >>

Och har Ni instagram själva så finns vi under namnet @storahotelletosby

Läget

torsdag, 26 september 2013

Ibland blir det lite långt mellan blogginläggen, det ber jag om ursäkt för. Å andra sidan har sommaren varit så bra att folk i allmänhet och jag i synnerhet inte haft lust att göra något annat än att njuta av vädret de lediga minuter som fanns till hands.

Oftast går mina egna resor till utlandet. Men jag har varit ute och rest i Sverige några dagar. Tyvärr måste jag konstatera att vi i Sverige inte lever upp till den nivå av service och matkvalitet som de flesta andra eu-länder kan erbjuda. Som tur är finns undantag som t.o.m. är riktiga höjdare, men snittet är dåligt. Vi har en tuff match om vi skall sälja sverige som turistland. På Stora Hotellet i Osby är målsättningen solklar: riktigt bra mat, dryck och skånes trevligaste service.

Det kostar att hålla öppet. Det kostar att ha lunchservering. Betalningen kommer när det stora antalet gäster infinner sig. Brytpunkten ligger ganska högt. Jag tror att endast om man erbjuder ständigt hög kvalitet och har kontinuitet i öppenhållandet får man regelbundet återkommande kunder. Turister och inte minst Osbybor har ätit i vår restaurang och tagit något glas i baren under hela sommaren så det har funnits alla skäl att hålla restaurangen öppen. Det kommer vi att fortsätta med. Osby skall ha öppna restauranger, hotell och butiker när turisterna kommer på sommaren. Annars är vi inget ställe att åka till.

Nu färdigställer vi restaurang tillbyggnaden vars bottenplatta blev klara redan före semestern. Om någon månad har vi byggt ut restaurangen till 40-talet fler sittande gäster. Välkomna både nu och då!

Det går stadigt framåt!

onsdag, 29 maj 2013

Det går stadigt framåt!

Hotellrenoveringen fortskrider enligt plan. I dagarna tillkommer 4 rum så att vi nu har 33 nyrenoverade rum. Beläggningen på hotellet ökar succesivt så det känns bra med fler rum när vi nu slår i taket flera dagar i veckan.

Entrén till hotelldelen fick i helgen nytt golv. Granit naturligtvis. Efter detta skall vi renovera framsidan mot gatan. Det skall byggas ny handikappramp, trappa och baldakin. 3 st flaggstänger har köpts in för att sättas närmast gatan.

Bäst av allt är att vi nu påbörjat arbetet med vinterträdgården. Vi har grävt och schaktat för grunden. Tyvärr så gjorde vi oönskade fynd vilket försenade jobbet någon vecka. Vi hoppas kunna gjuta grunden i nästa vecka.

Restaurangen har haft en hektisk tid med mycket catering och fullt hus många kvällar i veckan. Det skall bli bra när vi kan utöka antalet platser ut i vinterträdgården. Det är lite trångt nu. Det blir i och för sig mysigt när det är trångt. Men skall man kunna njuta av våra matlagning fullt ut så måste vi utöka restaurangen och göra det lite luftigare mellan borden.

Vårt strävan mot toppkvalité

tisdag, 28 maj 2013

I veckan besökte jag och en av våra säljare Boden. Härefter fortsatte vi längs kusten söderut via Luleå, Piteå, Umeå, Skellefteå, Ö-vik och Sundsvall. Strålande väder. Vi satt ute på restauranger, även i Boden. När vi kom till Sundsvall började det regna..

Vi bodde på hyvsat bra hotell alla dagar. Det är intressant att i jobbet på företaget Ekstrand & Son AB ha förmånen att studera hotell-business ur kundens synpunkt. Det är sådana studier som gör oss bättre på Stora Hotellet i Osby. Vi har sannerligen inget att skämmas för längre på Stora Hotellet i Osby.

I helgen hade vi en stor catering på Stora Hotellet. Det var till Round Tables Euromeeting 119. Vi hade Catering till Dinnersafarin på fredagen, till balunsen på lördagkvällen och sedan brunch på söndagen. Trevliga gäster. Ett riktigt superparty. Vad vi hört så här långt är att man älskade smaken på maten.

Personligen blir jag lite nedstämd över att vi inte kunde servera på eget porslin. Men så är det när man har catering. Man serverar ofta på det porslin som gästen ställer till förfogande. Framförallt så skulle jag vilja ha varmrätten på större tallrikar. De tallrikar som fanns till buds i stenhuset var för små. Vad gör man? Det gick inte att ändra.

Då är det skönt att höra att man ändå var supernöjd med maten. Vi som kämpar för högre kvalitet på mat och måltider får dock inte tappa fokus p.g.a. de små tallrikarna i Stenhuset. Vi strävar vidare för "toppen kvalitet". Något annat finns inte när det gäller mat. Och när det gäller kvalitet så är det inte bara smaken. Det är upplägget, serveringen, lokalens temperatur, drycken man väljer till, och den så kallade ambienten. Det skall finnas tända ljus, rätt belysning och så mycket mer för en perfekt måltid.

På Stora Hotrellet i Osby strävar vi efter det bästa hela tiden. Vi är människor som Ni. Därför gör vi ibland lite fel. De flesta fel vi gör märker Ni inte ens som gäst. Men målsättningen är solklar! Topp kvalitet! Topp service! Inget annat duger.

mvh Bosse

Vit sparris en delikatess, nu på Stora Hotellet!

måndag, 13 maj 2013

Vit sparris en delikatess, nu på Stora Hotellet!

Här i Sverige uppskattar vi grön sparris och visst är den god. Vit sparris som delikatess har inte varit någon stor sak i Sverige eftersom vi oftast inte serveras eller kan köpa vit sparris som den skall vara. För mig och min familj är vit sparris en delikatess medan grön sparris är en grönsak. Det är inte något fel på grönsaker, men den himmelska delikatessen vit sparris med rätt tillbehör går utanpå det mest. Vit sparris är primörernas primör.

Jag tänker därför personligen åka till Tyskland i veckan för att köpa in vit sparris. Jag skall ändå besöka både kunder och Interzum mässan i Köln. Direkt från sparrisfältet och direkt efter plockningen/stickningen som sker tidigt på morgonen kommer jag hem på fredag den 17 maj med färsk vit sparris till Stora Hotellet i Osby.

Välkomna att boka in Er fredag den 17 maj och lördag 18 maj då vi har sparris premiär med färsk vit sparris här på Stora Hotellet i Osby. Med rätt såser och kött rätter till.

God lunch, annars kan de va så!

tisdag, 05 mars 2013

God lunch, annars kan de va så!

Jag är ganska flitig med att kommentera maten till våra duktiga kockar. De långt flesta gångerna med positiva kommentarer.

Jag åt lunch igår på Stora Hotellet som så ofta när jag är hemma i Osby. Ibland blir jag lätt lyrisk över hur duktiga våra kockar är. Jerrys BBQ kotlett med BBQ såsen var riktigt välsmakande. Men bäst av allt var Thai soppan. När jag hörde att det var Thai soppa blev jag lite misstänksam och tänkte att det där är nog inte i min smak. Så fel jag hade.

Tråkigt nog är jag i Oslo idag och kan inte provsmaka sjömansbiffen. Men jag har chansen att äta god lunch 2 dagar till i denna veckan innan det bär iväg igen! :)

Popquiz med Jesper Sjöberg

Lyckad kväll med musik & skratt tisdag, 26 februari 2013

Popquiz med Jesper Sjöberg

 

Igår hade vi premiär för ett nytt koncept för restaurangen; Popquiz!

För er som inte vet vad detta innebär så är det kort & gott en musiktävling med betoning på underhållning! Man sitter i sitt lag, får papper & penna, hittar på ett skojigt lagnamn & sedan gäller det att gnugga musikknölarna & se om man minns artister, låtar, album & årtal. Det är inte alltid så lätt att veta om Prince heter Prince eller kanske......Roger?! 

Jesper Sjöberg, som är född & uppvuxen i Osby men numera bosatt i Stockholm med frun Anneli & dottern Sofia, kom ner & guidade efter bästa förmåga alla deltagarna genom dom kluriga frågorna & stundtals komplicerade reglerna. Det bjöds på skön musik från olika genrer & när en välkänd duett från filmens värld fanns bland frågorna greppade jag micken & ställde gärna upp med min hjälp!

Det vinnande laget vann trevliga dvd filmer & en varsin lunch i restaurangen! Vi ser fram emot ert besök!

Min Jesper hade bullat upp en makalös buffé på baren & det mumsades så det stod härliga till! Det bjöds bland annat på revben, varmrökt lax, grillade majskolvar & kycklingklubbor. Linas filbröd som blivit så populärt på lunchen fanns naturligtvis att tillgå!

Detta tyckte vi var så himla trevligt så det kommer definitivt att bli ett återkommande event!

Vi ses i restaurangen!

Ida & Jesper


Stora Hotellet Osby | Västra järnvägsgatan 17 | 283 31 Osby | 0479-318 30 | Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. | Sitemap