Petit-Hotel-Web CDR logo Web

Swedish Danish English German
banner

-blogg-long3

DUBBELSTÖTEN ... som jag ser på saken

fredag, 23 maj 2014

Det är tveklöst så att om skillnaden mellan att laga mat hemma och att gå på restaurang (både lunchrestauranger och kvällsrestauranger) blir alltför stor så äter folk hemma. Socialdemokraterna vill höja momsen på mat som serveras så att den blir dyrare än mat som hämtas och bärs hem. Man vill ha högre moms på serverad mat än på hämtad mat.

Är det rättvist? Det finns naturligtvis människor som anser att de som ändå har råd att gå ut och äta borde betala högre moms. Det handlar då mer om avundsjuka och oförståelse för hela restaurangbranschen och dess existens. Och knappast om att värna den sysselsättning som restaurangbranschen genererar.

De som har lite större insikt än så i hur ett samhälle och ekonomin i samhället fungerar förstår att högre moms på mat som serveras också innebär färre arbetstillfällen. Färre har råd att gå ut och äta. Och då blir det automatiskt också färre människor i arbete.

Om socialdemokraterna får igenom en höjd s.k. krogmoms (= högre moms på mat som serveras än den som hämtas och äts hemma) så innebär detta att en lunch som idag kostar 85 kr härefter kommer att kosta 95 kronor. Detta kommer att innebära att färre äter lunch ute. Färre gäster och därmed också färre arbetstillfällen.

Bosse

Om författaren

Bo Ekstrand

Bo Ekstrand

Kommentarer (0)

Lämna kommentar


Stora Hotellet Osby | Västra järnvägsgatan 17 | 283 31 Osby | 0479-318 30 | Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. | Sitemap