Petit-Hotel-Web CDR logo Web

Swedish Danish English German
banner

-blogg-long3

En lyckad kulinarisk kväll!

måndag, 24 augusti 2015

Torsdag kväll hade restaurangen 40-talet gäster. Justus hade komponerat en 6-rätters meny som med Jespers hjälp serverades på ett närmast perfekt sätt. Temat var vin till maten.

Av det skälet serverades 2x förrätter med samma vin, 2x varmrätter med samma vin och 2 olika desserter med samma vin.

Den första förrätten, varmrätten och desserten styrde vinvalet. T.ex.

Ankleverterrin med ett Riesling från Mosel med lite sötma.

Nästa förrätt var en gubbröra där ansjovis ersatts av matjesill, löken var lätt karamelliserad och till mångas förvåning var just denna Riesling ett utmärkt vinval även till denna rätten där annars dryckesvalet för de flesta hade varit snaps och öl.

Den första varmrätten var njurtapp (slaktarbiff), en mycket mör del av oxen. Vinet var ett typiskt vinval för en sådan rätt, Valpolicella Ripasso.

Andra varmrätten var stekt kolja med tärningar av rökt fläsk på en potatispuré som jag knappt minns alla ingredienserna till. Och samma Valpolicella Ripasso var som gjort för även den rätten.

Första desserten blev en "apfelstrudel" med vaniljsås som ackompanjerades av ett dessertvin från Frankrike, gjort på Eau de Vie och lite bubblande. Ett vin som också var alldeles utmärkt till den ost som avslutade måltiden (ingen måltid utan ost).

Rebecka Brink presenterade alltsammans på ett proffsigt sätt. Strax innan allt började sade hon till mig att hon hade fjärilar i magen. Det behövde hon inte ha men samtidigt är det väl lite förståeligt när man lagt ned stort arbete på planeringen och står där inför alla gäster och allt skall fungera. Det fungerar nog så hos de flesta som bryr sig om att göra bra ifrån sig.

Ännu en lyckad kväll på Stora Hotellet i Osby. Tack Rebecka, Tack Justus och Jesper och Tack till Anna och Molly som alla bidrog till att kvällen blev ett nytt kulinariskt minne.

Dessa viner drack vi till:

ÜRZIGER WÜRZGARTEN SPÄTLESE
Ursprung: Mosel, Tyskland
Producent: C. H. Berres
Druva: 100% Riesling, var av >30% bortrytiserade druvor
Förslutning: Naturkork

CICILIO VALPOLICELLA SUPERIORE RIPASSO ­13
Ursprung: DOC Valpolicella, Veneto, Italien
Producent: Az. Agr. Aldo Degani
Druvor: 50% Corvina, 40% Rondinella,10 % övriga
Förslutning: Naturkork

RAISIGNAC
Ursprung: Éraville, Cognac, Frankrike
Producent: Jean­Luc Pasquet
Druvor: Ugni Blanc och Montils
Försluting: Naturkork

Om författaren

Bo Ekstrand

Bo Ekstrand

Kommentarer (0)

Lämna kommentar


Stora Hotellet Osby | Västra järnvägsgatan 17 | 283 31 Osby | 0479-318 30 | Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. | Sitemap